Het belang van een teleurstelling….

Een kritische blog naar ons als ouders. Herken je deze zinnen “je kunt alles zijn wat je maar wilt zijn”,“de wereld ligt aan je voeten”, “belachelijk dat je niet in het selectie-elftal zit. Ik ga een hartig woordje spreken met de coach” en “de juffrouw ziet jou niet zoals wij jou zien, VMBO tsss, je kunt makkelijk VWO aan.”

Wat is er aan de hand met ons? Nee mijn kinderen kunnen niet alles! Nee, ze zijn niet overal goed in! Nee, ze zijn niet DE beste van het voetbalteam! Ze zijn prima zoals ze zijn, maar ze kunnen niet alles!

Ik zie het in mijn praktijk en om mij heen ( ja en ik betrap mezelf er ook wel eens op). Ouders die hun kinderen beschermen door de verantwoordelijkheid bij een ander te leggen, zodat emoties zoals verdriet en teleurstelling kleiner worden, zo niet verdwijnen.

Kom op, lieve ouders! Het leven loopt niet zoals wij altijd willen!  We leren onze kinderen juist veel meer als we ze leren om te gaan met teleurstelling en verdriet als ze NIET gekozen worden voor een 1e elftal of NIET uitgenodigd worden voor een feestje.

Laat ze verdrietig zijn, laat ze boos zijn. Kinderen worden sterker als ze leren omgaan met teleurstellingen. Ze leren incasseren, accepteren, ze ontwikkelen doorzettingsvermogen en vastberadenheid.

Onze kinderen zijn precies goed zoals ze zijn met ieder hun eigen kwaliteiten die ze ( en wij) gaandeweg hun leven gaan ontdekken.

Want nee, ik heb geen Picasso-Einstein-Ronaldo-Gates kinderen. Wat ik wel heb, zijn kinderen die emotioneel leren omgaan met de veranderingen van het leven, de eisen van de maatschappij (en ouders) en met de onvoorspelbaarheid van het leven! Hoe waardevol

Een pleidooi voor teleurstellingen………….

Laat een reactie achter

*